fbpx

Het kopen, renoveren en verkopen van vastgoed is de afgelopen jaren een echte trend geworden, met name onder vastgoedinvesteerders. Hoewel het lucratief kan lijken, is het belangrijk om de financiële gevolgen van dit proces te begrijpen voordat je eraan begint.

Notariskosten, registratierechten en onroerende voorheffing

Het kopen van een onroerend goed vereist een aanzienlijke financiële investering. Of je nu je eigen middelen gebruikt of een hypotheek afsluit, het is belangrijk om te weten dat de kosten niet beperkt zijn tot alleen de aankoopprijs van het onroerend goed. Er zijn extra kosten zoals notariskosten, registratierechten en onroerende voorheffing. Het is belangrijk om rekening te houden met al deze kosten om te bepalen of de investering haalbaar is.

Een renovatiebudget vaststellen

Een renovatie kan al snel duur worden. Het is daarom belangrijk om een nauwkeurig budget vast te stellen en je daaraan te houden. De kosten kunnen gemakkelijk uit de hand lopen als je je uitgaven niet nauwlettend volgt. De werken kunnen bestaan uit de installatie van een nieuwe keuken, de opfrissing van de badkamer, het herstellen van het dak of de sanitair, evenals het herstellen van vloeren en muren.

Je moet ook rekening houden met tijd en arbeidskosten. Als je geen ervaren klusjesman bent, moet je waarschijnlijk professionals inhuren om je werkzaamheden uit te voeren. De kosten van arbeid zijn hoog en het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het opstellen van je budget.

Registratierechten

De inflatie van vastgoedprijzen is nog niet voldoende gestegen om de registratierechten te dekken die je hebt betaald bij de aankoop van je eigendom. Dit betekent dat registratierechten bij de verkoop van een onroerend goed vaak niet worden afgeschreven. Het is belangrijk op te merken dat de registratierechten in Wallonië 12,5% van de verkoopprijs bedragen.

Je kunt echter nog steeds een deel van de registratierechten terugkrijgen

Je kunt echter een deel van de betaalde registratierechten terugkrijgen als je je eigendom binnen twee jaar na aankoop verkoopt. In Wallonië kun je 3/5 van de registratierechten terugkrijgen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de verkoopakte binnen twee jaar na aankoop zijn uitgevoerd en mag je geen verlaagd tarief hebben gekregen bij aankoop.

En wat betreft de vermindering?

Bij een snelle doorverkoop moet u deze terugbetalen als u een vermindering hebt ontvangen op deze registratierechten. Als u niet voldoet aan de voorwaarde om van dit belastingvoordeel te genieten, namelijk gedomicilieerd zijn in het pand gedurende ten minste 3 jaar in Wallonië, dan moet u de vermindering terugbetalen, behalve in geval van overmacht. In Wallonië geldt de vermindering voor de eerste 20.000 euro van de aankoopprijs. Als u dus van dit belastingvoordeel hebt geprofiteerd, moet u in Wallonië 2.500 euro terugbetalen.

De huisvestingspremie

De huisvestingspremie is een financiële steun die bij Wallonië kan worden verkregen om werkzaamheden uit te voeren met als doel energiebesparing en renovatie van een woning. Om van deze premie te kunnen profiteren, moet u de aanbevolen volgorde van de werkzaamheden respecteren die u zal worden aanbevolen door een huisvestingsauditor, erkend door Wallonië. Deze auditor zal problemen aan het licht brengen die in uw woning moeten worden aangepakt. Deze analyse zal u vertellen waar te beginnen om uw woning te verbeteren.

In Wallonië moet u zich verbinden om gedurende 5 jaar in het pand te blijven wonen om van deze huisvestingspremie te kunnen profiteren. Deze termijn begint na de datum van registratie van het eerste opvolgingsrapport van de werkzaamheden.

Belasting op meerwaarde

Als u uw woning met winst verkoopt, hoeft u geen belasting op meerwaarde te betalen als uw woning wordt beschouwd als uw hoofdverblijfplaats of als u deze heeft geërfd. Voor andere gevallen zoals vakantiewoningen of investeringen geldt echter een belasting van 16,5% voor verkopen die plaatsvinden binnen 5 jaar na de aankoop.

In conclusie is het belangrijk om in gedachten te houden dat het terugverdienen van de oorspronkelijke aankoopprijs, evenals de aktekosten en renovatiekosten bij een onroerendgoedverkoop, een zeldzame situatie is. Hoewel renovatie de waarde van het eigendom kan verhogen, is het essentieel om de kosten en voordelen af te wegen om te voorkomen dat u aanzienlijke verliezen lijdt. Uiteindelijk is het cruciaal om goed te plannen en realistisch te zijn over de winstverwachtingen voordat u aan een vastgoedrenovatieproject begint.